Chronische peesblessures – zoals hielspoor, achillespeesontsteking, schouderpijn of kniepeesontsteking – kunnen je lang in de weg zitten. Neem je rustperiodes of heb je eerder therapie gehad, maar blijven de klachten hardnekkig terugkomen?

(Percutane Electrolyse Therapie) is een moderne behandelmethode onder echogeleide die spier- en peesklachten sterk vermindert of zelfs verhelpt!

Wat is de meerwaarde van echografie bij spier- en peesklachten?

Voor het bepalen van de oorzaak van je klachten zoekt de fysiotherapeut naar aanknopingspunten in je hele lichaam en/of belasting-belastbaarheid. Aanvullend krijgt de fysiotherapeut via echografie inzicht in spieren, pezen en weefsels en ziet hij of er sprake is van een ontsteking, een verdikking of degeneratie. Door de oorzaak, het stadium en de locatie van je klachten vast te stellen, kan hij ze zeer gericht behandelen.

Wat is het voordeel van EPTE bij langdurige spier- of peesklachten?

Bij EPTE wordt de kern van de klacht aangepakt: de fysiotherapeut plaatst een dry needling naald heel nauwkeurig in de aangedane pees. Met behulp van echografie ziet hij namelijk precies de plek waar de ontstekingsreactie of degeneratie zich bevindt. Door een korte wisselstroom op deze dunne naald te zetten, wordt de bloedcirculatie verhoogd en verbetert  de lokale celstofwisseling. Dit stimuleert de aanmaak van nieuwe, gezonde peesvezels. Daarnaast heeft EPTE een pijndempende werking.

Na 4 tot 6 behandelingen – met telkens een tussenpauze van ongeveer een week – merk je al resultaat!

Krijg ik altijd EPTE bij spier- en peesklachten?

Dat ligt maar net aan het type, de locatie en het stadium van je klacht. Maak een afspraak voor een consult om hier een goed beeld van te krijgen. Ook bepaalt de fysiotherapeut of echo-onderzoek meerwaarde biedt voor de diagnose en jouw persoonlijke behandelplan.

Ik ben bang voor naalden, wat nu?

Goede vraag! De fysiotherapeut legt je vooraf duidelijk uit wat er tijdens een EPTE-behandeling gebeurt. Ook behandelt hij met een zeer dunne naald die hij per behandeling maximaal drie keer in het probleemgebied plaatst. Dit lokale aanprikken, dat maximaal 2 minuten per keer duurt, is niet pijnlijk maar wat gevoelig. Tijdens het behandelen is er goede afstemming tussen jou en je therapeut, zodat hij weet hoe je de behandeling ervaart en hier direct op kan inspelen.

Daarna kan het behandelde gebied wat gevoelig zijn, dit duurt gelukkig maar kort. Daartegenover staat dat de resultaten veelbelovend zijn: veel cliënten zijn blij dat ze eindelijk minder peesklachten hebben of zelfs pijnvrij zijn.

Kan elke therapeut EPTE toepassen?

Om EPTE toe te passen moet de fysiotherapeut doorlopend bezig zijn met echografie en EPTE. Zowel in de praktijk als via vakliteratuur, collegiaal overleg en permanente educatie. Fysiotherapeuten Leonie Engelaar (MSc Musculoskeletale echografie) en Freek Jager (MSU-echografist) zijn beiden specialist in echografie, EPTE en shockwave.

Worden de kosten voor EPTE vergoed door mijn zorgverzekeraar?

De intake en diagnose via echografie duren 45 tot 50 minuten. In totaal plannen we een uur, zodat we na het onderzoek je meteen een aantal oefeningen kunnen uitleggen. Als het nodig is leggen we ook contact met je trainer/coach voor afstemming en een podotherapeut. Voor de uitgebreide intake, diagnose met echografie en het maatwerk behandelplan brengen wij 2 consulten in rekening.

Elke vervolgbehandeling telt als 1 consult. Ben je aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan worden deze kosten vergoed.

Jouw situatie is uniek: wij bespreken en onderzoeken eerst je klacht en adviseren je graag!