Draaiduizeligheid behandeling

Fysiotherapie bij duizeligheid

Duizeligheid is een vervelende klacht die u letterlijk en figuurlijk uit balans kan brengen. De klachten die u hierbij ervaart kunnen heel verschillend zijn: draaierigheid, zweverigheid, het idee hebben dat u rondtolt of dat de wereld om u heen draait. Verder kunt u ook last hebben van transpireren, misselijkheid en braken. De klachten kunnen acuut optreden of bouwen zich in de loop van de tijd op.

Afhankelijk van de oorzaak van uw klachten en de intensiteit daarvan kan fysiotherapie verlichting geven bij duizeligheid of de klachten verhelpen. Onze orofaciaal therapeut – met specialisatie in het hoofd,- hals,- en kaakgebied – helpt u graag om de klachten te verminderen zodat u met meer zekerheid uw dagelijkse leven weer op kunt pakken.

Maak een afspraak voor een intake in een van onze vestigingen in Doetinchem: 0314-725994.

De meest voorkomende typen van (draai)duizeligheid zijn:

 • Benigne Paroxysmale Positieduizeligheid (BPPD)

Bij BPPD heeft u last van draaiduizeligheid die acuut optreedt bij voorover buigen, omrollen in bed of naar boven kijken. De duizeligheid is heftig en duurt meestal korter dan een minuut. De oorzaak kan een infectie zijn, een hoofdtrauma of veroudering van het binnenoor. Het vermoeden is dat oorsteentjes in het binnenoor losraken en door snelle positieverandering neerslaan op de zintuigcellen in het evenwichtsorgaan. BPPD is een goedaardige vorm van duizeligheid, die binnen enkele weken tot maanden spontaan kan verdwijnen. Bij BPPD kunnen diverse kanalen (in het binnenoor/evenwichtsorgaan) betrokken zijn bij de klachten. Als uit de tests blijkt dat het achterste kanaal aangedaan is, dan behandelt de orofaciaal therapeut de klachten. Is een van de andere kanalen betrokken, dan verwijst de fysiotherapeut u door naar een specialist.

 • Persisterende Positionele Perceptie Duizeligheid (PPPD)

Hardnekkige klachten van onbalans die langer aanhouden dan 3 maanden kunnen duiden op PPPD. U heeft regelmatige klachten, minimaal 15 dagen per maand. Sommige patiënten hebben elke dag last van deining en een onzeker gevoel. De klachten verergeren bij hoofdbewegingen, bij rechtop zitten of staan en bij bewegende beelden. Soms ontwikkelen patiënten ook bijkomende klachten, zoals angst of somberheid. De oorzaak van PPPD is onbekend.

 • Cervicogene duizeligheid

Bij deze vorm van duizeligheid voelt u zich licht in uw hoofd en onstabiel. Ook kunt u last hebben van pijn in de nek, misselijkheid of wazig zien. Dit kan minuten tot uren duren. Cervicogene duizeligheid ontstaat bijvoorbeeld door continue spierspanning, artrose of trauma van de nek. De ogen, het evenwichtsorgaan en de sensoren geven foutieve informatie waardoor de klachten optreden. De fysiotherapeutische behandeling bestaat meestal uit het losmaken van de spieren, eventueel dry needling en maatwerk oefentherapie om de nekfunctie te verbeteren en de spierspanning te verminderen.

 • Ziekte van Ménière

In het geval van de Ziekte van Ménière heeft u niet continu klachten, maar ervaart u aanvallen van draaiduizeligheid met de neiging tot vallen die meestal een paar uur duren. Door de klachten kunt u tijdelijk geen normale werkzaamheden uitvoeren. Vaak gaat de duizeligheid samen met (wisselend) gehoorverlies, oorsuizen en tinnitus. Daarnaast kunnen misselijkheid, braken en koud zweet voorkomen. De oorzaak is niet bekend, mogelijk hangen de klachten samen met een vloeistoftoename in het binnenoor.

 • Neuritis vestibularis

Dit is een aanhoudende duizeligheid gecombineerd met misselijkheid en braken gedurende enkele dagen. De oorzaak is een ontsteking van het evenwichtsorgaan en/of de evenwichtszenuw. De diagnose wordt altijd door een specialist gesteld vanwege de intensiteit van de klachten. Na een tijd van heftige duizeligheid volgt een periode van onstabiliteit en onzekerheid bij snelle hoofdbewegingen. Gaandeweg – na bedrust, eventueel medicijnen en therapie – nemen de klachten steeds verder af.

 • Vestibulaire migraine

Vestibulaire migraine is een ander type migraine dan ‘normale’ migraine. Bij vestibulaire migraine is er sprake van gevoeligheid voor licht en geluid met duizeligheid, eventueel in combinatie met misselijkheid en braken. Hoofdpijn hoeft niet per se op te treden. De aanvallen van heftige draaiduizeligheid duren minuten tot enkele uren. Vrouwen hebben vaker last van vestibulaire migraine rondom hun menstruatie. Daarnaast komt dit type draaiduizeligheid meer voor bij mensen met migraine en gevoeligheid voor reisziekte. De precieze oorzaak is niet duidelijk, het vermoeden bestaat dat vestibulaire migraine samenhangt met een tijdelijke doorbloedingsstoornis van het evenwichtsorgaan.

 • Duizeligheid door hyperventilatie

Door een onbewuste ontregeling van de ademhaling kan duizeligheid optreden. Ook kunnen klachten optreden zoals tintelingen in de vingers en rond de mond, druk op de borst, transpireren, onrust en angst. Hyperventilatie en duizeligheid kan verschillende oorzaken hebben. Spanning en stress kunnen een rol spelen en/of onderliggende lichamelijke klachten zoals COPD. Ademhalings- en ontspanningsoefeningen kunnen de klachten verminderen.

Verder kunnen duizeligheidsklachten samenhangen met medicatiegebruik, bloeddrukproblemen of een beroerte in het gebied van de hersenen waar het evenwicht zich bevindt.

Medische begeleiding bij duizeligheid

Allereerst is een goed onderbouwde diagnose van belang. Hierbij spelen – afhankelijk van uw klachten – de huisarts, medisch specialist en (orofaciaal) fysiotherapeut een rol. Als de klachten zeer hevig zijn, is een consult bij uw huisarts de eerste logische stap. Sommige patiënten worden vervolgens doorverwezen naar de neuroloog of kno-arts, anderen naar de orofaciaal fysiotherapeut. Ook komt het voor dat patiënten na een behandeltraject bij de medisch specialist worden doorverwezen naar onze orofaciaal fysiotherapeut, bijvoorbeeld om met meer vertrouwen te bewegen of voor leefstijladviezen.

Fysiotherapie/orofaciale therapie bij duizeligheid

Onze (orofaciale) fysiotherapeut kan u begeleiden en advies geven bij uw duizeligheidsklachten. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om:

 • Het uitvoeren van testen om de intensiteit en oorzaak van de klachten te analyseren. Een voorbeeld hiervan is de kieptest;
 • Het geven van adviezen over hoofd- en lichaamsbewegingen;
 • Oefentherapie en vestibulaire revalidatie: welke oefeningen kunt u het beste doen om uw evenwichtsorgaan te trainen en hoe voert u deze uit;
 • Oefeningen om meer zelfvertrouwen in dagelijkse activiteiten te ontwikkelen;
 • Bij BPPD en afhankelijk van het klachtenpatroon: het uitvoeren van specifieke bewegingen en oefeningen;
 • Ademhaling- en ontspanningsoefeningen voor het terugbrengen van stress en de neiging tot hyperventileren;
 • Voedingsadvies en dagelijkse leefstijladviezen;
 • Spierkracht en zelfvertrouwen opbouwen om met meer zekerheid op de benen te staan
 • Spieren losmaken en dry needling bij cervicogene duizeligheid.

Welke specifieke behandelingen bij uw duizeligheid van toepassing zijn, hangt af van het type klachten, de oorzaak en hoe lang u al last heeft. We helpen u om de klachten te verminderen en met meer vertrouwen weer in beweging te komen.

Wat is de Epley-manoeuvre?

Bij positieduizeligheid (BPPD) – waar het achterste kanaal van het evenwichtsorgaan bij betrokken is – helpt de manoeuvre volgens Epley om de klachten te verminderen of te verhelpen. Via een specifieke handgreep verplaatst de orofaciaal fysiotherapeut loszittende kristalletjes naar een ander deel van uw evenwichtsorgaan, zodat het geen overprikkeling en duizeligheid meer veroorzaakt. Doe deze manoeuvre nooit zelf ongeoefend thuis, maar volg de adviezen op van uw arts of fysiotherapeut!

Wat kunt u zelf bij duizeligheid doen?

Om draaiduizeligheid te voorkomen of te verminderen, hebben wij de volgende adviezen:

 • Bij opstaan: ga eerst rustig op de rand van het bed zitten. Wacht een minuut en sta daarna pas rustig op;
 • Buig uw hoofd niet te ver naar achteren of naar voren. Leun niet te ver achterover bij het wassen van uw haren bij de kapper;
 • Kom rustig uit een voorover gebukte houding omhoog.

Waarom bij duizeligheid naar Fysiotherapie Engelaar?

Binnen onze praktijk zijn orofaciaal (kaak/aangezichts) en manueel therapeuten werkzaam. Zij zijn gespecialiseerd in de behandeling van duizeligheidsklachten en kijken in een brede context naar uw klachten. Zij werken hierbij nauw samen met huisartsen in de regio en de medisch specialisten van het Slingeland Ziekenhuis.

Vragen of een afspraak maken? Vul het inschrijfformulier in, bel 0314-72 59 94 of WhatsApp naar 0630288621.