Hardloopblessures in Doetinchem e.o.

Fysiotherapie bij hardloopblessures

Uw vaste rondje door het bos, lopen met uw loopgroep of af en toe een georganiseerde (wedstrijd)loop in zoals de Montferlandrun of Keppelrun. Uit eigen ervaring weten wij hoe heerlijk het is om vrijuit te kunnen lopen. Hardlopen past goed in een gezonde leefstijl. In Nederland lopen zo’n 2,5 miljoen mensen regelmatig hard. Dit aantal is sterk groeiende. Helaas wordt 30-40% van de lopers getroffen door typische hardloopblessures, zoals:

 • Hardlopersknie
 • Shin splints (scheenbeenklachten)
 • Stressfractuur in voorvoet, scheenbeen of kuitbeen
 • Achillespeesklachten
 • Fascitis plantaris (pijn aan de onderzijde van de voet en/of hak)
 • Hielspoor (pijn aan de onder- en achterkant van de hak)
 • Stijve kuiten en/of hamstrings

Dagelijks behandelen de sportfysiotherapeuten van Fysiotherapie Engelaar in Doetinchem hardlopers met dergelijke klachten via:

 • Hardloopspecifiek advies en persoonlijke hardloopschema’s
 • Therapie bij terugkerende hardloopblessures
 • Hardloopanalyse met behulp van de iPad
 • Sportmassage

Hardloopspecifiek advies & persoonlijke hardloopschema’s

Kunt u met dit pijntje wel of niet doorlopen? Bent u net voor een belangrijke loop geblesseerd geraakt? Bij Fysiotherapie Engelaar kunt u terecht met al uw vragen op het gebied van blessures of blessurepreventie bij hardlopen. Wij maken een hardloopschema op maat, waardoor u op een verantwoorde manier naar uw doel kunt trainen. We laten u kennismaken met het lopen in verschillende hartslagzones en geven inzicht u in verschillende soorten hardlooptraining (duurtraining, extensieve interval of intensieve interval).

Therapie bij terugkerende hardloopblessures 

Wanneer u toch geblesseerd bent geraakt is het van essentieel belang om zo snel mogelijk te weten wat de diagnose is en wat u kunt doen om zo snel mogelijk, maar op een verantwoorde manier, weer te kunnen hardlopen. Fysiotherapie Engelaar heeft de beschikking over verschillende therapievormen waarmee we uw hardloopblessure snel en doeltreffend kunnen behandelen.

Blessures in het hardlopen hebben de neiging om te recidiveren. Binnen de sportfysiotherapie is het belangrijk om niet alleen de symptomen van de blessure aan te pakken, maar juist op zoek te gaan naar de oorzaak van de klachten. Om optimaal te kunnen presteren in de hardloopsport is het van belang dat er voldoende fysieke voorwaarden aanwezig zijn. De sportfysiotherapeut focust zich niet alleen op de plek waar de pijn zich bevindt, maar onderzoekt alle gewrichten en spieren die van belang zijn bij het hardlopen.

Hardloopanalyse

Sportfysiotherapeut Leonie Engelaar heeft aanvullende scholing gevolgd om aan de hand van videobeelden uw hardlooptechniek te kunnen filmen en analyseren.

Met de app Übersense op de Ipad kunnen beelden in slow motion afgespeeld worden en worden er hoekmetingen verricht. Dit is van groot belang bij het beoordelen van de looptechniek en het achterhalen van de mogelijke oorzaak(en) van hardloopblessures. Samen met u kijken we naar de beelden en geven we u advies met betrekking tot uw looptechniek.

Daarnaast werken we samen met een sportpodotherapeut die waar nodig advies kan geven over het dragen van op maat gemaakte zolen voor meer ondersteuning en/of schoenadvies.

Sportmassage

Wanneer u veel hardloopt hebben uw spieren nogal wat te verduren. Na een training moeten ze veel afvalstoffen afvoeren en nieuwe voedingsstoffen aanleveren om optimaal te kunnen herstellen, zodat u sterker wordt. Een sportmassage ondersteunt dit proces en voorkomt daarnaast ophopingen van afvalstoffen in de spieren, waardoor u minder kans loopt op blessures als spierscheuringen en overbelasting.

Vragen of een afspraak maken? Vul het inschrijfformulier in, bel 0314-72 59 94 of WhatsApp naar 0630288621.