Fysiotherapie bij herstel na corona (COVID-19)

Heeft u corona gehad en nog last van restklachten, zoals vermoeidheid, benauwdheid, minder kracht of gewichtsverlies? Onze fysiotherapeuten helpen u graag om uw dagelijkse activiteiten, werk en/of sport weer zo goed mogelijk op te bouwen.

Voor wie is fysiotherapie bij herstel na corona geschikt?

Als u genezen bent van corona kunt u lange tijd last hebben van restklachten. Dit kan nogal wat impact hebben op uw dagelijks leven. Gewoon een rondje lopen of werken zijn ineens niet meer vanzelfsprekend.

Onder begeleiding van onze fysiotherapeut kunt u op een zo goed mogelijke en verantwoorde manier herstellen.
Restklachten waar u nog last van kunt hebben zijn:

 • (extreme) vermoeidheid
 • moeite met het uitvoeren van dagelijkse taken
 • pijn en/of stijfheid aan uw gewrichten
 • verminderde kracht en conditie
 • afname van ademspierkracht
 • benauwdheid bij inspanning
 • verminderde longcapaciteit

Voor fysiotherapie bij herstel na corona maakt het niet uit of u wel of niet in het ziekenhuis opgenomen bent geweest. Zodra de ziekte is doorgemaakt kunt u het beste zo snel mogelijk starten met fysiotherapie om gericht aan uw herstel te werken.

Intake en maatwerkplan

Tijdens de intake vertelt u welke klachten u heeft. Ook geeft u aan wat uw doelen zijn, bijvoorbeeld op het gebied van werk, sport en energiebalans. Op basis van de intake en de fysieke testen schrijft de fysiotherapeut een maatwerk plan.

Als het nodig is dan schakelen we – in overleg met u – de hulp in van andere zorgverleners. Dit is afhankelijk van uw situatie en de gestelde doelen. Zo doen we bij patiënten met bovengemiddeld gewichtsverlies een beroep op een ervaren diëtist. Verder werken we nauw samen met huisartsen, revalidatiespecialisten, ergotherapeuten en psychologen.

Het revalidatieprogramma na corona

De fysiotherapeut helpt u om de klachten te verminderen en beter om te gaan met uw (tijdelijke) beperkingen. Juist na corona is het van belang om de revalidatie op de juiste manier aan te pakken en het herstel ook de tijd te geven. Zo komt u tot “graded activity”, waarbij u gefaseerd uw activiteiten opbouwt. Om stapsgewijs weer te kunnen werken, sporten en/of een rondje te lopen.

Afhankelijk van uw situatie richt de revalidatie zich op:

 • inzicht en herstel in energiebalans;
 • opbouw kracht en conditie;
 • ademhalingstherapie;
 • ontspanningstherapie.

De 1e 6 weken kijkt de fysiotherapeut vooral naar de energiebalans, die per patiënt heel verschillend kan zijn. U krijgt adviezen hoe u uw energie het beste over de dag kunt verdelen. Onder begeleiding traint u 2 x per week in de oefenzaal. Tijdens de oefeningen meet de fysiotherapeut het zuurstofgehalte in het bloed om de mate van inspanning bij te sturen.

Na deze 6 weken is er een tussentijdse evaluatie en vervolgt u het traject in de oefenzaal. Daarbij gaat u uw grenzen op het gebied van kracht en conditie – op een verantwoorde manier – steeds wat verder oprekken. Zo krijgt u meer energie, uithoudingsvermogen en een goed inzicht in uw energiehuishouding.

Andere fysieke klachten na corona

Naast de genoemde restklachten kunt u last hebben van andere fysieke klachten. Ook daarbij kan de fysiotherapeut u helpen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • vastzittend slijm. U krijgt technieken en oefent om slijm op te hoesten. Zo kost ademen u minder energie;
 • rug- of nekpijn. De fysiotherapeut behandelt u “aan de bank”, bijvoorbeeld door het toepassen van mobilisaties of myofasciale technieken.

Wilt u na het fysiotherapeutisch traject uw conditie en kracht op peil houden onder vakkundige begeleiding? Dan kunt u zich aanmelden voor small group training bij Engelaar Leefstijlprofessionals.

Op welke locatie kan ik terecht?

Wij behandelen u bij voorkeur op een van onze praktijklocaties in Doetinchem, in de behandelruimte en vooral in de oefenzaal. Laat uw basisconditie het nog niet toe om naar de praktijk te komen, dan behandelt de fysiotherapeut u in de opstartfase aan huis.

Wordt fysiotherapie bij herstel na corona vergoed?

Komt u op doorverwijzing van uw huisarts met een chronische indicatie, dan krijgt u 50 consulten (maximaal 26 weken) vergoed vanuit de basisverzekering. Hiervoor wordt eerst aanspraak gedaan op uw eigen risico.

Aanmelden intake

Bel 0314 72 59 94 of stuur een Whatsapp naar 06 30 28 86 21. Wij streven ernaar dat u binnen enkele werkdagen een 1e afspraak heeft met uw fysiotherapeut.
Voor meer informatie: zie onze flyer.

Vragen of een afspraak maken? Vul het inschrijfformulier in, bel 0314-72 59 94 of WhatsApp naar 0630288621.