Binnen de praktijk hebben we 2 gloednieuwe echoapparaten om aanvullend onderzoek te doen naar pijnklachten en een persoonlijk behandelplan vast te stellen. Maar wist je dat we het echoapparaat ook kunnen inzetten bij het behandelen van pees- en spierklachten?

In dit blog lees je meer over een van die methodes: shockwave therapie.Volgende maand verschijnt het blog over pijnvermindering via EPTE .

Van die pijn kom ik nooit meer af!

Hoe vaak heb je dit al gedacht? Bij de pijn aan je schouder, elleboog, arm, knie, achillespees of hiel? Dat je niet voluit kunt sporten en/of dagelijkse activiteiten niet soepel kunt uitvoeren? Je klachten slepen zich al een tijd voort ondanks eerdere behandelingen, een injectie of operatie. Dan ben je maar wat blij dat er inmiddels een moderne behandelmethode is, die langdurige peesklachten bij de kern aanpakt, namelijk: shockwave therapie.

Hoe weet de fysio waar mijn klacht precies vandaan komt?

Via echografie onderzoekt de fysiotherapeut eerst wat de aanleiding is van je klachten. Hij krijgt inzicht in spieren en pezen en beoordeelt of er sprake is van een ontsteking, verdikking, scheur en/of verkalking. Door het stadium en de locatie van je klachten vast te stellen, kan hij deze zeer gericht behandelen.

Waarom gebruikt de fysiotherapeut een echoapparaat bij shockwave?

Met behulp van echografie kan je fysiotherapeut zeer nauwkeurig zien op welke plek hij moet behandelen. Met het shockwave apparaat brengt de therapeut trillingen aan op het probleemgebied dat in kaart is gebracht. Hierdoor ontstaat een kleine lokale ontsteking en krijgt het lichaam een stimulans om nieuwe cellen aan te maken. Als er ook sprake is van een verkalking in de spier of pees, dan kan shockwave therapie het lichaam helpen om de verkalkingen zachter te maken en deze – waar mogelijk – op te ruimen. De doorbloeding wordt beter en de pijn vermindert.

Is alleen shockwave therapie genoeg als behandeling?

In grote lijnen bestaat de behandeling uit de volgende onderdelen:

  • Vier shockwave behandelingen met een frequentie van eens per week. Daarna bouwt de fysiotherapeut de shockwave af;
  • Oefentherapie om  de belastbaarheid van spieren en pezen te verhogen;
  • Leefadviezen en tips over werk en sport;
  • Eventueel advies over (sport)schoeisel en zolen;
  • Medical taping of een brace om het behandelde gebied te ondersteunen.

Eventueel vult je fysiotherapeut de behandeling aan met EPTE  en/of behandeling in de keten, dit is afhankelijk van de oorzaak en het stadium van je klachten. Jouw behandeling is 100% maatwerk!

Kan elke therapeut shockwave toepassen?

Echografie en shockwave therapie zijn specialismen binnen de fysiotherapie. Naast het volgen van diverse opleidingen moet de fysiotherapeut doorlopend bezig zijn met echografie en shockwave, zowel in de praktijk als via vakliteratuur, collegiaal overleg en permanente educatie. Fysiotherapeuten Leonie Engelaar (MSc Musculoskeletale echografie) en Freek Jager (MSU-echografist) zijn beiden specialist in echografie, shockwave en EPTE.

Worden de kosten voor shockwave vergoed?

De intake en diagnose via echografie duren 45 tot 50 minuten. In totaal plannen we een uur, zodat we na het onderzoek je behandelplan kunnen uitwerken. Hiervoor brengen wij 2 consulten in rekening. Elke vervolgbehandeling met shockwave therapie telt als 1 consult. Ben je aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan worden deze kosten vergoed.

Krijg ik altijd shockwave bij chronische pees- en spierklachten?

Dat ligt er maar net aan. Je therapeut stelt je tijdens de intake  gerichte vragen over de duur en de ernst van je klachten en eventuele eerdere behandelingen. Ook bepaalt hij of echo-onderzoek meerwaarde biedt voor de diagnose. Na de intake en het fysiotherapeutisch onderzoek weet je of shockwave therapie onderdeel is van je behandelplan. Als je eerder bent behandeld via shockwave is EPTE wellicht een passende optie voor je.

Jouw situatie is uniek: wij bespreken en onderzoeken eerst je klacht en adviseren je graag!