In onze driedelige serie over knieletsel behandelen we in dit blog de Unhappy triad. De benaming triad geeft al aan dat het om meervoudig (tri = drie) en complex letsel gaat. Dit maakt het een gevreesde blessure onder (top)sporters.

Ontdek wat een Unhappy triad precies is, wat de behandelmogelijkheden zijn en hoe een fysiotherapeutisch traject eruit ziet.

Wat is een Unhappy triad?

Bij een Unhappy triad heb je te maken met een ongelukkige drievoudige knieblessure. Bij een Unhappy triad is er sprake van een complexe blessure, die bestaat uit beschadiging van de:

  1. Voorste kruisband
  2. Binnenband (mediale collaterale band)
  3. Binnenste (mediale) meniscus

Hoe ontstaat een Unhappy triad?

Deze blessure ontstaat meestal door een verdraaiing van de knie, waarbij het onderbeen gefixeerd op de grond staat en de knie een draaiing naar binnen maakt. Dit komt veel voor tijdens het sporten, zoals voetbal, basketbal, skiën, padel en handbal.

Bij het verdraaien is soms een geluid (“plop”) te horen, gevolgd door een flinke zwelling en veel pijn. Ook kun je het aangedane been niet meer goed belasten en is er sprake van instabiliteitsklachten.

Hoe herstel je van een Unhappy triad?

In de meeste gevallen is er bij een Unhappy triad een operatie nodig. Afhankelijk van het letsel moet bijvoorbeeld een kruisband gereconstrueerd worden, waarbij deze wordt vervangen door een pees, zoals de hamstring, patella- of quadicrepspees.

Daarnaast is het mogelijk dat de meniscus (gedeeltelijk) verwijderd of gehecht moet worden of dat er loszittend kraakbeen wordt weggehaald. Dit is helemaal afhankelijk van de situatie en de diagnose die wordt gesteld op basis van een MRI in samenspraak met de orthopeed.

Daarna volgt er een intensief en langdurig fysiotherapietraject, dat is afgestemd op het type letsel, je doelen en mogelijkheden.

Hoe lang duurt het traject bij een Unhappy triad?

Voor het herstel na een Unhappy triad staat doorgaans een periode van 9 tot 12 maanden. Aan het eind van deze periode is het doel dat je weer volledig in staat om jouw sport(activiteiten) te beoefenen.

Fysiotherapie bij een Unhappy triad

Na de operatie volgt een intensief traject bij de fysiotherapeut, die je begeleidt bij het verantwoord opbouwen van je dagelijkse activiteiten en favoriete sport.

De oefentherapie is maatwerk en is gericht op het herstel van de functies van je knie, zoals strekken, buigen en het ontwikkelen van een goed looppatroon. Ook ga je samen met de fysiotherapeut aan de slag om de knie stabieler en de omliggende spieren sterker te maken.

Verder krijg je tijdens het traject doorlopend adviezen over wat je op dat moment kunt doen en wat juist minder verstandig is.

Terugkeren in je favoriete sport | return to play

Soms is het ook nodig om weer vertrouwen te krijgen in je knie en het opbouwen van beweging en return to play. De fysiotherapeut kan je hier uitstekend bij adviseren en past de coaching precies op jou aan, zodat je weer met vertrouwen je favoriete sport kunt beoefenen.

Binnen onze praktijk werken we met een testprotocol. Dit betekent dat we elke drie maanden testen op bewegingskwaliteit, spierkracht, sprongkracht en mentale toestand (mental well being). Daarnaast bieden we veldrevalidatie aan om de kloof tussen de sportschool waar de revalidatie plaatsvindt en de teamtrainingen te verkleinen. Dit gebeurt veel met voetballers, maar kan ook sportspecifiek – 1 op 1 – in de zaal met bijvoorbeeld handballers en basketballers.

 

Lees ook onze andere blogs: Meniscusletsel en Kraakbeenletsel