Stefan Groot Jebbink
Algemeen fysiotherapeut
Tijdens mijn studie fysiotherapie aan de HAN volgde ik de minor Sportfysiotherapie en Active Aging (SPAA): een deelgebied waar ik heel veel wijzer van ben geworden. Niet alleen om grondige diagnoses en onderzoek bij diverse gezondheidsproblemen uit te voeren, maar ook om adviezen te geven om een gezonde leefstijl te ontwikkelen, die een preventieve werking hebben. Bewegen is hier – naast voeding – altijd een onderdeel van. In mijn vak wil ik niet stilstaan maar blijven leren door vakliteratuur te lezen en cursussen en opleidingen te volgen. Op deze manier wil ik mij zoveel mogelijk in de breedte ontwikkelen, in de toekomst bijvoorbeeld via de masteropleiding Musculoskeletale Revalidatie. Eerst wil ik hiervoor ontdekken welke casuïstiek ik het meest interessant vind.
Eigen rol als fysiotherapeut serieus nemen
Sinds 2006 mogen patiënten zelf een afspraak maken bij de fysiotherapeut zonder een verwijzing door de huisarts. Tijdens mijn studie en in de praktijk is mij hierdoor steeds duidelijker geworden dat we onze eigen rol als fysiotherapeut niet mogen onderschatten. Voor de anamnese heb ik hiervoor niet alleen de nodige ervaring maar werk ik ook doorlopend aan een uitgebreid overzicht met gezondheidsklachten, mogelijke diagnoses en passende behandelmethoden. Elke screening neem ik serieus en als ik iets niet bekwaam voel bij een gezondheidsprobleem, dan verwijs ik door naar de huisarts of betrek ik een collega bij het vraagstuk.
Inzicht geven in eigen klacht
In de praktijk zie ik cliënten met klachten die kunnen samenhangen met hun sportbeoefening of houding. Daar waar de link aanwezig is met sport, hebben we het al gauw over overbelastingsklachten. Samen met de patiënt pluis ik uit waar het misgaat. Vanuit de anamnese heb ik een eerste idee over de aanleiding, die ik toets met een functioneel onderzoek. Wordt hieruit mijn aanname bevestigd, dan gaan we aan de slag met de aanpak van de oorzaak en de behandeling van de klacht. Is de training bijvoorbeeld te snel opgebouwd, heeft het lichaam niet genoeg tijd om te wennen of is de uitvoering niet ideaal? Daarna geef ik de patiënt inzicht in de eigen klacht en help ik hem of haar om zo zelfstandig mogelijk te worden in het eigen herstelproces.
De afwisseling van diagnostiek, het behandelen aan de bank – om goede basisvoorwaarden voor oefentherapie te creëren – en trainen in de oefenzaal vind ik heel leuk. Tijdens de behandeling voer ik bijvoorbeeld mobilisaties uit om de beweeglijkheid te optimaliseren, help ik om de doorbloeding van spieren goed te houden via massage of pas ik active release technieken of spierfricties toe. Hiermee creëer ik een zo goed mogelijke spiertonus, zodat de spier niet te veel maar ook niet te weinig spierspanning vertoont. Zo kom je via behandeling en oefentherapie terug op je oude niveau of zelfs op een beter niveau dan voor je blessure.
Teamwork
Binnen het team werk ik als allround fysiotherapeut: ik behandel patiënten met heel diverse klachten aan het bewegingsapparaat (rug, schouder, armen, benen). Verder vang ik de diensten op van mijn collega’s bij ziekte of vakantie. De onderlinge afstemming in ons team is goed geregeld, er is altijd ruimte voor overleg. Ik merk dat de hoeveelheid kennis binnen de praktijk bizar hoog is: wil ik sparren met een collega over een complexe casus, dan bespreken we die samen en beoordelen we of dit de goede weg is om te bewandelen voor wat betreft diagnose en bijpassende behandeling. Eventueel kan ik doorverwijzen naar een collega die gespecialiseerd is in manuele therapie of kaakfysiotherapie. En wat verder heel prettig is, is dat het team supersociaal en zeer gedreven is. Ik ben blij dat ik hier onderdeel van mag zijn!
Sporten en koken
In mijn privétijd voetbal ik als rechtsbuiten in het vriendenteam van Pax Hengelo. Ondanks mijn positie rechtsvoor ga ik vaak het hele veld over en ik fitness ook nog twee tot drie keer per week. Andere hobby’s zijn: uitgaan met vrienden en soms neem ik de tijd voor een avondje Netflix. Op zaterdag vind je me in de keuken van het dorpscentrum van Hengelo, waar ik werk als souschef. Thuis vind ik het leuk om te kijken wat er nog in koelkast ligt om er vervolgens iets leukers van te maken dan een ‘normaal prakkie’.