Pijnklachten aan de zijkant van je heup (trochanter major pijnsyndroom) kunnen je behoorlijk hinderen in je dagelijks leven. Soms ontstaan de klachten acuut, bijvoorbeeld door een val en soms sluimert de pijn jarenlang door zonder een directe aanleiding. Rondom de heup bevinden zich diverse slijmbeurzen en spieren die geïrriteerd kunnen zijn. Via een goede analyse naar de oorzaak van je klachten kun je de behandeling daar precies op laten afstemmen.

In dit blog lees je wanneer er sprake is van een slijmbeursontsteking, wat de oorzaken kunnen zijn en of een corticosteroïden-injectie helpt. En je ontdekt wat de fysiotherapeut en jijzelf kunnen doen om de klachten te verminderen en uiteindelijk verhelpen.

Wat is een slijmbeursontsteking (Bursitis trochanterica)?

Alle pijnklachten aan de zijkant van de heup noemen we een trochanter major pijnsyndroom.
Een slijmbeurs is een vochtzakje dat aan de buitenkant van de heupkop zit. Het zorgt ervoor dat de spieren soepel over de heup kunnen bewegen en dat de onderliggende pezen beschermd zijn tegen wrijving en druk. Raakt de slijmbeurs geïrriteerd of overbelast, dan kan deze gaan ontsteken. Een slijmbeursontsteking is op zich niet gevaarlijk, maar wel heel pijnlijk. Ook is het aangedane gebied vaak opgezwollen.

Wat zijn de oorzaken van een slijmbeursontsteking aan de heup?

Oorzaken van een slijmbeursontsteking aan je heup kunnen zijn:

  • Een val of ongeluk, waardoor een acute ontsteking ontstaat;
  • Overbelasting van het heupgewricht, bijvoorbeeld door intensief sporten of werken;
  • Onderliggende klachten zoals verkalkingen, artrose (slijtage) of ander gewrichtsletsel.

Wat voel je bij een slijmbeursontsteking aan je heup?

Bij een slijmbeursontsteking voel je met name pijn aan de buitenzijde van je heup met eventueel uitstralende pijn naar het been. Door de pijn kun je een zogenoemde compenserende gang ontwikkelen, waarbij je wat schever loopt. Traplopen en het heffen van het been zijn extra pijnlijk. Ook komt het vaak voor dat de pijn ‘s nachts aanwezig is, je niet op de aangedane kant kunt liggen en dat daarmee de kwaliteit van je slaap afneemt.

 

Wat kan ik zelf doen bij een slijmbeursontsteking aan mijn heup?

Dit ligt aan de oorzaak van de ontsteking. Een goede diagnose is daarom belangrijk, zodat je de juiste begeleiding en behandeling krijgt.

Heb je langdurige pijnklachten aan je heup? Dan is het de kunst om op de juiste manier te belasten en in beweging te blijven. Ook kun je specifieke rekoefeningen doen om je heup verlichting te geven.

Bij een acute slijmbeursontsteking kun je de heup beter ontzien en goed in de gaten houden hoe het herstel verloopt. Wat het beste in jouw situatie past is maatwerk, waar de fysiotherapeut je graag bij helpt.

Wat moet ik vooral niet doen bij een slijmbeursontsteking?

Bij klachten die al lange tijd aanhouden is niet de bedoeling dat je je heup nog verder belast. Alles wat pijn doet, moet je voorlopig vermijden. In beweging blijven is wel belangrijk, maar overdrijf het niet. Ga dus bijvoorbeeld niet de hele dag staan of hele lange wandelingen maken.

Heb je een acute slijmbeursontsteking aan je heup door een val of ongeluk, dan zul je waarschijnlijk door de pijn en zwelling je heup sowieso niet veel of te zwaar belasten.

Hoe kan fysiotherapie helpen bij een slijmbeursontsteking?

Niet alleen bij acute klachten, maar ook bij langdurige, vage pijnklachten aan de heup kan fysiotherapie verlichting geven en een goed herstel bevorderen.

Allereerst is een goede diagnose van belang. Het is de kunst om goed te beoordelen of het vocht in de slijmbeurs gerelateerd is aan de klacht of dat er andere dingen spelen in het lichaam. Dit doet een fysiotherapeut door onderzoek te doen en te vragen naar je klachten. Want: waarin word je belemmerd? Wanneer en op welke plek heb je pijn? De fysiotherapeut onderzoekt de aard van je klachten, of er mogelijk sprake is van artrose en hoe de heup en het hele lichaam bewegen.

Via het onderzoek en de vragen ontwikkelt de fysiotherapeut een of meer hypotheses/aannames, waarna eventueel een echografisch onderzoek volgt – als daarvoor een indicatie is. Indicaties voor echografie zijn verdenkingen van bijvoorbeeld: verkalkingen of structuurveranderingen in de pees, een peesontsteking of slijmbeursontsteking.

Daarna stelt de fysiotherapeut een passend behandelplan voor je samen met concrete verwachtingen.

De fysiotherapeutische behandeling bij een trochanter major pijnsyndroom

Bij acute klachten is het advies om het natuurlijke beloop af te wachten en het herstelproces te blijven volgen. De fysiotherapeut zal je hierbij assisteren en je tips en oefeningen geven, zodra dat verantwoord is.

Loop je al langere tijd met klachten, dan richt de fysiotherapeut zich eerst op pijnverlichting, bijvoorbeeld door de spieren om het aangedane gebied losser te maken – via dry needling, myofasciale technieken en/of shockwave. Dit is helemaal afhankelijk van je klachten, de oorzaken en de behandelmethodes die bij jou passen. Daarna kun je gericht gaan oefenen en het bewegen weer verder opbouwen.

Als na ongeveer 12 weken onvoldoende resultaat merkbaar is, overlegt je fysiotherapeut met de huisarts of verdere beeldvorming (MRI/röntgenfoto) van meerwaarde is.

Helpt een corticosteroïden-injectie bij een slijmbeursontsteking aan mijn heup?

Is er sprake van een forse en langdurige ontsteking, dan kan dit een indicatie zijn om een injectie in de slijmbeurs te plaatsen. De ingebrachte vloeistof – een corticosteroïde – is sterk ontstekingsremmend, wat ervoor zorgt dat de zwelling en ontsteking afnemen. Alleen: het neemt de oorzaak van de ontsteking niet weg, daarom is behandeling door een fysiotherapeut aan te raden. Samen kijk je dan naar een lange termijnoplossing om de klachten weg te nemen, bijvoorbeeld via oefentherapie of het aanpassen van de belasting.

Voor een injectie overlegt je fysio met je huisarts. Het mooiste is als de injectie onder echogeleide wordt gezet, zodat de behandelaar de injectie zo precies mogelijk kan plaatsen om daarmee de omliggende peesweefsels zo min mogelijk te belasten.

Bij acute klachten wordt een injectie afgeraden, omdat de ontsteking op natuurlijke wijze kan herstellen.

Hoelang duurt het herstel van een slijmbeursontsteking?

Dit is heel lastig te zeggen, want elke patiënt en elke klacht is anders. Sommige mensen hebben jarenlang klachten, bij anderen verdwijnt de slijmbeursontsteking vanzelf. Je hebt zeker baat bij een goede diagnose en grondige analyse van de oorzaken, zodat je een passend behandelplan krijgt. Raadpleeg daarom altijd een huisarts en/of fysiotherapeut bij een pijnlijke heup.

Wanneer echografie bij een trochanter major pijnsyndroom?

Naar aanleiding van de anamnese en het fysiotherapeutisch onderzoek ontwikkelt de fysiotherapeut één of meerdere diagnoses. Bij de juiste indicatie — gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek – kan de fysiotherapeut echografie inzetten om nog meer inzicht te krijgen en de diagnose bevestigen of uitsluiten. Ook kan de fysiotherapeut vaststellen of er verkalkingen aanwezig zijn in de spieren rondom het heupgewricht. Het is dus niet bij elke heupklacht noodzakelijk om een echo te maken. De fysiotherapeut vertelt je uiteraard wat in jouw specifieke geval nodig en gewenst is.

Voor het maken en interpreteren van echo’s moet de fysiotherapeut doorlopend bezig zijn met echografie, zowel in de praktijk als via vakliteratuur, collegiaal overleg en permanente educatie. Fysiotherapeuten Leonie Engelaar (MSc Musculoskeletale echografie) en Freek Jager (MSU-echografist/MSc Musculoskeletale echografie i.o.) zijn beiden specialist in echografie. Lees verder over  de meerwaarde en indicaties voor echografie in de fysiotherapie.

Herken je bovenstaande klachten en wil je gericht aan de slag om deze te verminderen? Neem gerust contact met ons op via 0314-725994 of stuur een WhatsApp naar 0630288621.