Dry needling: dat is toch met een naald prikken in een spier, zodat deze minder gespannen is? Dat is inderdaad de superkorte uitleg van dry needling. Vergeleken met drukpuntmassage en active release technieken geeft dry needling een snelle en intensievere prikkel aan oppervlakkig en diepgelegen spieren. Zeker op plekken die de fysiotherapeut lastiger kan behandelen via mobilisaties en manipulaties biedt deze behandelmethode veel verlichting.

In dit blog lees je bij welke uiteenlopende klachten dry needling een passende behandelmethode kan zijn. Vaak zijn dit onbegrepen klachten, waarbij je van alles al hebt geprobeerd, maar er geen duidelijkheid is wat nou precies de aanleiding is van je (uitstralings)pijn. Ook ontdek je in dit artikel met welke andere fysiotherapeutische behandelingen dry needling goed kan worden gecombineerd.

 

Even een korte opfrisser: wat is dry needling?

Bij dry needling gebruikt je fysiotherapeut een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald om gespannen spieren – de  zogenaamde triggerpoints – aan te prikken. Het prikken van de triggerpoints duurt heel kort. De spier geeft dan een samentrekking, een “twitch”, waarna deze snel en voor een langere tijd ontspant.

Dry needling is echt wat anders dan acupunctuur, waarbij meerdere naalden in het lichaam worden gezet en daar enige tijd blijven zitten. De fysiotherapeut prikt meestal korte tijd één naald in de spier. Ook werkt dry needling op specifieke punten ín de spieren en het is geen ‘energie’ behandeling.

 

De vier toepassingsgebieden van dry needling

Over het algemeen kan dry needling helpen bij zeurende pijn en uitstralingsklachten die worden veroorzaakt door een triggerpoint in een spier in combinatie met een verminderde werking van de gevoelszenuw. Om te bepalen of vastzittende spieren de aanleiding zijn voor je klachten is altijd eerst een grondige amnese, inclusief fysieke tests, door de fysiotherapeut nodig.

Veel mensen weten dat dry needling wordt toegepast bij gespannen kuit- en enkelspieren, nek- of hakpijn. Maar de toepassingsgebieden zijn veel breder. We hebben ze voor je op een rijtje gezet:

 

Onbegrepen hoofdpijn- en kaakklachten

Heb je last van hoofdpijn, een beperkte mondopening of pijn aan je kaak? Knak je vaak met je kaken, klem je ze veel vast of gaat die zeurende kiespijn maar niet weg?

Bij onbegrepen pijnen in het hoofd- en kaakgebied kan de kaakfysiotherapeut (orofaciaal therapeut) je verder helpen. Heb je overdag last van bovenmatige spierspanning, dan gaat het er vooral om dat de nieuwe (mond)gewoontes een automatisme gaan worden. Hiervoor krijg je tips van de fysiotherapeut, zoals bewustwordingsadviezen, massages en oefeningen om je kaak soepeler te krijgen en te houden.

Blijkt uit de intake/amnese dat je hoofdpijn samenhangt met kaakklachten, dan kan de fysiotherapeut je behandelen via dry needling. Deze methode is vooral passend als het je zelf niet lukt om de kaakspieren losser te krijgen of bij vermoeide ogen.

Neurologische klachten, zoals uitstralende pijn

Regelmatig zien we patiënten met neurologische klachten, zoals uitstralende pijn (referred pain) in armen of benen. Het kan zijn de pijn een andere oorsprong heeft dan waar je het voelt. De fysiotherapeut neemt tijdens de intake/amnese door wat je klachten zijn. Op basis van alle informatie en de fysieke test stelt de therapeut vast wat de oorzaak is van je klachten en of je baat kunt hebben van dry needling.

Kniepijn, hakpijn, bilpijn, ischias, spit

Bij ischias en spit straalt er pijn uit naar je been of onderbenen, terwijl de oorzaak zich op een andere plek in het lichaam bevindt. Via dry needling behandelt de fysiotherapeut de spier die vastzit en verdwijnt of vermindert de uitstralende pijn. Worden de klachten door rugproblemen veroorzaakt, dan is een combinatie van oefentherapie en manuele therapie een optie.

Ook pijn aan de knie en hak, waarbij er soms niets te zien is op een röntgenfoto kan de therapeut – als op basis van de intake, amnese en fysieke tests blijkt dat je last hebt van specifieke triggerpoints – behandelen met dry needling.

Nekpijn, schouderklachten en pijn aan de arm

Zitten je nek en schouders vaak vast en geeft een massage tijdelijke verlichting, maar komen de klachten daarna weer terug? Of heb je last van een tenniselleboog of golfarm? Dan kunnen hardnekkige triggerpoints je in de weg zitten. Ook bij deze klachten kan dry needling verlichting bieden gecombineerd met houdingstips, oefentherapie en/of beweegadvies.

Hoe ziet een behandeltraject met dry needling eruit?

Een goede amnese met fysiek onderzoek en diagnostische test zijn erg belangrijk, want wat de aanleiding is van de triggerpoints en je (uitstralings)pijn, biedt aanknopingspunten voor het maatwerk behandelplan. Denk hierbij aan adviezen op het gebied van houding, beweging, het verminderen van stress en (onbewuste) spierspanning.

Het inbrengen van het naaldje voel je in principe niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt spant de spier zich even kort aan, wat een soort ‘kramp’ gevoel geeft. Ook kan je een “schokje” ervaren of pijn op een andere plek dan waar de fysiotherapeut prikt.

Kom je voor klachten in het gezichts/hoofd/kaakgebied, dan bouwt de orofaciaal therapeut (kaakfysiotherapeut) de behandeling extra rustig op in verband met de vele zenuwbanen die in je gezicht/kaakgebied lopen.

Afhankelijk van je klachten geeft de fysiotherapeut je specifieke oefeningen mee om je spieren voortaan losser te houden. Ook is het mogelijk dat hij je ‘aan de bank’ behandelt, bijvoorbeeld door manipulaties of massage toe te passen, om vastzittende lichaamsdelen (zoals je onderrug, heupen, benen) los te maken.

Als je klacht verder door een specialist moet worden onderzocht en behandeld, dan heeft onze praktijk korte lijnen met huisartsen, neurologen, tandartsen en orthopeden van Ziekenhuis Slingeland.

Wat voel ik na een dry needling behandeling?

Hoe je reageert op een dry needling behandeling is voor iedereen anders.

Mogelijk voelt de spier beurs aan en lijkt het of je zwaar hebt getraind. Vooral grote spieren, zoals de bilspieren, kunnen een grotere reactie geven dan kleine spieren.

Op basis van je reactie en het effect van de behandeling bepaalt de therapeut de locatie en intensiteit van het vervolg. De effecten voel je vooral de eerste uren na de behandeling, na een dag moet het weer als normaal aanvoelen. Soms krijg je een kleine blauwe plek door het raken van een haarvaatje, dit verdwijnt vanzelf en is verder geen probleem.

Kun je dry needling ook langere tijd toepassen?

Zeker! Als blijkt dat je baat hebt bij dry needling, dan kan je deze behandelmethode ook als ‘onderhouds behandeling’ toe laten passen. Heb je dus vaker last van vastzittende nek- of schouderspieren en/of doe je fysiek zwaar werk, dan biedt dry needling uitkomst. Toch helpen onze fysiotherapeuten je liever met het aanpakken van de oorzaak van je klachten.

Contra-indicaties: wanneer is het beter om geen dry needling toe te passen?

Fysiotherapeuten zijn terughoudend met dry needling in het bekkengebied bij zwangere vrouwen. Het gebruik van bloedverdunnende medicijnen is geen probleem bij deze behandelvorm. Voor mensen met grote angst voor naalden zijn er genoeg alternatieve behandelmethoden te bedenken.

 

Elke fysiotherapeutische behandeling is maatwerk. Laat je dus goed informeren over de behandelmethodes die aansluiten bij de oorzaak en het verminderen van je klachten.