Het maken en interpreteren van echo’s – voor specifieke klachten aan het bewegingsapparaat – verschuift steeds meer naar de 1e lijn, de fysiotherapeut. Dit scheelt aanzienlijk in de zorgkosten, bovendien is echografie hierdoor vlot toegankelijk voor patiënten.
Wil je weten bij welke klachten de fysiotherapeut een echo maakt en wat de meerwaarde hiervan is, lees dan snel verder!
Dynamisch onderzoek via echografie
Een echo geeft goed inzicht in de conditie van pezen, spieren en gewrichten en het omliggende weefsel. Het grootste voordeel is dat de fysiotherapeut ziet wat een spier of gewricht onder beweging doet – dit in tegenstelling tot een statische MRI. Eventuele afwijkingen kan de therapeut hierdoor snel vaststellen. Het maken van een echo is overigens geheel pijnvrij.
Echografie als onderdeel van fysiotherapeutisch onderzoek
Kom je naar een van onze praktijken in Doetinchem voor een intake, dan start de fysiotherapeut altijd met de anamnese en functioneel onderzoek. Je vertelt over je klacht, hoe lang je deze al hebt en wat de intensiteit ervan is. Ook vraagt de therapeut naar je leefstijl, sport, werkzaamheden en eerdere behandelingen. Daarnaast verricht hij/zij functioneel onderzoek om de aard is van je klacht en de bewegingsvrijheid vast te stellen. Op basis daarvan bepaalt de therapeut het behandelplan.
Naar aanleiding van de anamnese en het fysiotherapeutisch onderzoek ontwikkelt de fysiotherapeut één of meerdere diagnosen. Bij de juiste indicatie kan de fysiotherapeut echografie inzetten om nog meer inzicht te krijgen en – waar mogelijk – de diagnose te bevestigen of uit te sluiten.
Wanneer kiest de fysiotherapeut voor een echo?
De beslissing voor het maken van een echo hangt samen met een aantal factoren:
- Indicaties en klachtenpatronen voor echografie die gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek.
- De ervaring van de fysiotherapeut is een belangrijke graadmeter: bepalend is of hij/zij vanuit de echo meerwaarde verwacht om het behandelplan nog beter te laten aansluiten op de specifieke klacht.
- Wavers of pointers: als de pijn een groot gebied beslaat of moeilijk te duiden is, dan ben je een zogenoemde ‘waver’. Afhankelijk van op welke plek je last hebt, is het gebied dan wellicht te ruim om een echo te maken. Ben je een ‘pointer’ en kun je een concrete pijnlijke plek aanwijzen, dan kan echografie eerder aanvullende informatie geven. Ook hier speelt de ervaring van de fysiotherapeut een belangrijke rol om de meerwaarde van echografie in te schatten.
Afhankelijk van de gereserveerde tijd maakt de therapeut direct een echo tijdens de 1e afspraak of tijdens een vervolgafspraak.
Welke klachten onderzoekt de fysiotherapeut via echografie?
Echografie kan aanvullende informatie bieden bij:
- het vermoeden van verkalking in pees of spier;
- bandletsel in gewrichten zoals schouder, elleboog, pols/hand, knie, enkel;
- bij scheuren (rupturen) of vermindering van kwaliteit/elasticiteit (tendinopathie) van pezen en spieren;
- hielspoor/peesplaatontstekingen (fasciitis plantaris);
- achillespeesblessures of -ontstekingen;
- schouderklachten;
- golf- of tenniselleboog.
Zowel acute als langdurige – langer dan 6 weken – klachten aan pezen, spieren en gewrichten kunnen via echografie nader worden onderzocht.
Kan elke fysiotherapeut echografie toepassen?
Nee, zeker niet: echografie is een specialisme met een lange leercurve. Naast een specifieke opleiding moet de fysiotherapeut doorlopend bezig zijn met echografie, zowel in de praktijk als via vakliteratuur, collegiaal overleg en permanente educatie. Fysiotherapeuten Leonie Engelaar (MSc Musculoskeletale echografie) en Freek Jager (MSU-echografist) zijn beiden specialist in echografie.
In onze locaties in Doetinchem beschikken wij over 2 echoapparaten, zowel voor onderzoek als behandelingen onder echogeleide, zoals shockwave en EPTE.
Lees meer over behandelmethodes onder echogeleide in onze volgende blogs!
Heb je een pijnklacht of blessure? Bel: 0314-72 59 94 of WhatsApp naar 06-22 38 66 12.