Wat is Medical Taping?
Het ziet er meestal heel hip uit: kinesiotape die in allerlei kleuren en in verschillende vormen is aangebracht op het lichaam. Door deze medische tape op een speciale manier aan te brengen wordt de huid gelift. Hierdoor wordt de onderhuidse druk onmiddellijk verminderd en kunnen de bloedsomloop en lymfestroom zich beter herstellen. Als gevolg hiervan vermindert of verdwijnt de pijn.
Doelen van Medical Taping in de behandeling van sportblessures zijn:
- Pijnvermindering
- Doorbloeding en vochtafvoer stimuleren
- Stabiliteit bevorderen
De tape kan meerdere dagen blijven zitten, zodat de werking nog een tijdje aanhoudt na een shockwave– of EPTE-behandeling. Afhankelijk van de techniek en de plek kun je Medical Taping ook zelf toepassen of je vraagt je partner of hardloopmaatje om dit te doen. Hierbij gelden wel twee voorwaarden: er is een goede diagnose voor je klacht of blessure vastgesteld en jijzelf of je partner hebt een deskundige uitleg gekregen voor Medical Taping.
Bij welke blessures helpt Medical Taping?
Deze vorm van taping wordt binnen het hardlopen vooral toegepast bij spier- en peesblessures, omdat de tape de beweging niet remt. Medical Taping kan worden ingezet in de 1e fase bij blessures, dus ook als er nog sprake is van bloedingen of zwellingen.
Bij een jumpers knee, waarbij de kniepees is geïrriteerd, kan Medical Taping eveneens van meerwaarde zijn. De tape wordt in dat geval net onder de knieschijf in een halve cirkel naar boven geplakt. Hierdoor wordt de druk op de kniepees verminderd.
Ga niet zelf tapen bij klachten zonder een vakkundige diagnose. De werking van Medical tape hangt namelijk sterk af van de manier waarop deze is geplakt.
Wat is klassieke taping?
Klassieke taping met (witte) leukotape is erop gericht om gewrichten te immobiliseren en rust te geven na (forse) verstuikingen of kneuzingen aan bijvoorbeeld enkel, vinger of pols. Met name in de 1e fase van een aandoening wordt klassieke taping toegepast om het geblesseerde gebied meer te stabiliseren. Door het aangedane gebied goed in te tapen nemen de bijbehorende zwellingen bovendien sneller af. Ook wordt klassieke tape preventief toegepast bij voetballers en atleten.
Deze techniek is lastiger toe te passen dan Medical Taping, omdat eerst nauwkeurig moet worden vastgesteld waar de aandoening precies zit. De tape moet vervolgens zo worden aangebracht dat deze constante druk geeft op specifieke gebieden. Dit maakt dat klassieke taping meestal onderdeel is van een totaalbehandeling door een specialist.
Typen braces en de werking ervan
Waar klassieke en Medical Taping in de 1e fase bij blessures kunnen worden ingezet, zijn braces vooral toepasbaar in de laatste (herstel) fase bij klachten. Braces kunnen namelijk niet bij bloedingen of zwellingen worden gedragen.
Er zijn twee typen braces:
- Bewegingsremmende braces: deze ondersteunen de gewrichten tijdens het sporten en zijn met name geschikt bij instabiliteitsproblemen aan enkel of knie. Bij knieklachten geeft een brace gerichte steun aan bijv. de voorste kruisband. Ook zijn deze braces geschikt voor sporters die ondanks therapie en krachttraining onvoldoende steun opgebouwd hebben;
- Peesbraces: dit zijn bandjes met drukpunten, die tijdens een beweging precies op de aangedane plek druk creëren, waardoor de pijnklachten verminderen. Peesbraces zijn vooral effectief bij bijvoorbeeld een jumpers knee of een tenniselleboog.
Braces bieden overigens geen oplossing voor de oorzaak van je klacht, maar geven meer stabiliteit en/of verlagen de pijn. Voor het wegnemen van je klachten is het van belang dat de kern wordt onderzocht en aangepakt.
Wanneer kies je tape en wanneer een sportbrace?
Vooral voor enthousiaste sportbeoefenaars en mensen met zwaar werk kunnen klassieke tape en braces verlichting geven. Medical Taping heeft als voordeel dat deze één of meerdere dagen gedragen kan worden, waarmee het effect wordt verlengd. Het gebruik van sporttape is – als je deze regelmatig gebruikt – niet goedkoop, een brace is naar verhouding voordeliger. Tot slot zijn braces huidvriendelijker dan tape en je kunt ze zo strak mogelijk afstellen als je zelf wilt.