Fysiotherapie bij duizeligheid
Duizeligheid is een vervelende klacht die u letterlijk en figuurlijk uit balans kan brengen. De klachten die u hierbij ervaart kunnen heel verschillend zijn: draaierigheid, zweverigheid, het idee hebben dat u rondtolt of dat de wereld om u heen draait. Verder kunt u ook last hebben van transpireren, misselijkheid en braken. De klachten kunnen acuut optreden of bouwen zich in de loop van de tijd op.
Afhankelijk van de oorzaak van uw klachten en de intensiteit daarvan kan fysiotherapie verlichting geven bij duizeligheid of de klachten verhelpen. Onze kaakfysiotherapeut – met specialisatie in het hoofd,- hals,- en kaakgebied – helpt u graag om de klachten te verminderen zodat u met meer zekerheid uw dagelijkse leven weer op kunt pakken.
Maak een afspraak voor een intake in een van onze vestigingen in Doetinchem: 0314-725994.
Medische begeleiding bij duizeligheid
Allereerst is een goed onderbouwde diagnose van belang. Hierbij spelen – afhankelijk van uw klachten – de huisarts, medisch specialist en kaakfysiotherapeut een rol. Als de klachten zeer hevig zijn, is een consult bij uw huisarts de eerste logische stap. Sommige patiënten worden vervolgens doorverwezen naar de neuroloog of kno-arts, anderen naar de kaakfysiotherapeut. Ook komt het voor dat patiënten na een behandeltraject bij de medisch specialist worden doorverwezen naar onze kaakfysiotherapeut, bijvoorbeeld om met meer vertrouwen te bewegen of voor leefstijladviezen.
Kaakfysiotherapie bij duizeligheid
Onze kaakfysiotherapeut kan u begeleiden en advies geven bij uw duizeligheidsklachten. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om:
- Het uitvoeren van testen om de intensiteit en oorzaak van de klachten te analyseren. Een voorbeeld hiervan is de kieptest;
- Het geven van adviezen over hoofd- en lichaamsbewegingen;
- Oefentherapie en vestibulaire revalidatie: welke oefeningen kunt u het beste doen om uw evenwichtsorgaan te trainen en hoe voert u deze uit;
- Oefeningen om meer zelfvertrouwen in dagelijkse activiteiten te ontwikkelen;
- Bij BPPD en afhankelijk van het klachtenpatroon: het uitvoeren van specifieke bewegingen en oefeningen;
- Ademhaling- en ontspanningsoefeningen voor het terugbrengen van stress en de neiging tot hyperventileren;
- Voedingsadvies en dagelijkse leefstijladviezen;
- Spierkracht en zelfvertrouwen opbouwen om met meer zekerheid op de benen te staan
- Spieren losmaken en dry needling bij cervicogene duizeligheid.
Welke specifieke behandelingen bij uw duizeligheid van toepassing zijn, hangt af van het type klachten, de oorzaak en hoe lang u al last heeft. We helpen u om de klachten te verminderen en met meer vertrouwen weer in beweging te komen.
Wat is de Epley-manoeuvre?
Bij positieduizeligheid (BPPD) – waar het achterste kanaal van het evenwichtsorgaan bij betrokken is – helpt de manoeuvre volgens Epley om de klachten te verminderen of te verhelpen. Via een specifieke handgreep verplaatst de fysiotherapeut loszittende kristalletjes naar een ander deel van uw evenwichtsorgaan, zodat het geen overprikkeling en duizeligheid meer veroorzaakt. Doe deze manoeuvre nooit zelf ongeoefend thuis, maar volg de adviezen op van uw arts of fysiotherapeut!
Wat kunt u zelf bij duizeligheid doen?
Om draaiduizeligheid te voorkomen of te verminderen, hebben wij de volgende adviezen:
- Bij opstaan: ga eerst rustig op de rand van het bed zitten. Wacht een minuut en sta daarna pas rustig op;
- Buig uw hoofd niet te ver naar achteren of naar voren. Leun niet te ver achterover bij het wassen van uw haren bij de kapper;
- Kom rustig uit een voorover gebukte houding omhoog.
Waarom bij duizeligheid naar Fysiotherapie Engelaar?
Binnen onze praktijk zijn kaakfysiotherapeuten en manueel therapeuten werkzaam. Zij zijn gespecialiseerd in de behandeling van duizeligheidsklachten en kijken in een brede context naar uw klachten. Zij werken hierbij nauw samen met huisartsen in de regio en de medisch specialisten van het Slingeland Ziekenhuis.