Ben je ook weer enthousiast gestart aan je trainingen en competitie? Wist je dat na een periode van verminderde activiteit het risico op een blessure groter is? Daarom geven we je 4 tips om het risico op een blessure te verkleinen:

1.    Zorg voor een goede warming-up

Via een goede warming-up worden je spieren warm, waardoor de doorbloeding in de spieren toeneemt. Een warme spier is minder kwetsbaar dan een koude spier. Iedere graad die een spier warmer wordt kan het prestatievermogen van die spier verhogen met 2 tot 5%. Daarnaast gaat de zenuwgeleidingssnelheid omhoog en kun je sneller reageren in bepaalde (spel)situaties.

2.    Bouw je training rustig op

Na een periode niet of minder te hebben gesport zul je merken dat je conditie en/of kracht is verminderd. Hierdoor is het niet verstandig om weer op het oude niveau te beginnen. Een juiste opbouw kan (overbelasting)blessures voorkomen.

3.    Creëer een goede arbeid/rust verhouding

Om goede resultaten uit de training te halen is – naast de training zelf – rust erg belangrijk. Het lichaam moet zijn hersteld van een belasting om opnieuw een prestatie op hoog niveau te kunnen leveren. Goede voeding en voldoende slaap kunnen helpen dit proces te versnellen.

4.    Gebruik de juiste materialen

Controleer regelmatig of de materialen die je gebruikt nog goed zijn. Ga bijvoorbeeld na of de schoenen die je gebruikt passen bij de ondergrond waar je op traint, de juiste maat hebben en voldoende ondersteuning geven. Kinderen groeien nog weleens een of meerdere schoenmaten tijdens de zomervakantie ?.

Mocht je toch pijnklachten hebben/krijgen, dan doe je er verstandig aan je op tijd bij een fysiotherapeut te melden. Hiermee kun je ergere blessures voorkomen.

Wil je specifieke tips om je training weer verantwoord op te bouwen, neem dan ook gerust contact met ons op. Ons team (sport)fysiotherapeuten staat voor je klaar.