Jochem Jansen

Algemeen fysiotherapeut

Sport gecombineerd met fysiotherapie, daar ligt mijn hart. Al tijdens mijn studie aan de HAN voetbalde ik bij De Graafschap. Toen voetbal en studie moeilijk te combineren werd, laste ik een studiepauze in om fulltime te voetballen: eerst bij De Graafschap, erna bij FC Oss en het laatste halfjaar bij FC Roskilde. Toch bleef het kriebelen: mijn hart lag en ligt echt bij de fysiotherapie. Ik vind het interessant om de werking van het lichaam te onderzoeken, hoe je na een blessure het beste kunt revalideren en hoe je blessures zoveel mogelijk kunt voorkomen.

De leukste plek: het fysiotherapiehonk

In mijn tijd als profvoetballer was ik al vaak te vinden in het fysiotherapiehonk. Naast de kennis die ik daar opdeed, was het ook de gezelligste plek binnen de club. Na een leerzame en leuke tijd had ik heel veel zin om maatschappelijk van betekenis te zijn en mijn hoofd meer te gebruiken. Dé reden om weer fulltime aan de HAN te gaan studeren. Inmiddels heb ik het diploma – via een versneld traject – op zak met een minor in Manuele therapie.

Samen met Max ben ik actief als (sport)fysiotherapeut bij De Graafschap Jeugdopleiding. We zetten ons samen in om de jeugdspelers in topvorm te houden via onderzoek, screening, behandelingen en veldrevalidatie. Superleuk, want daar liggen mijn ‘voetbalroots’ en ik hou ervan om binnen de sport tot het randje te gaan. Verder is dit een mooie afwisseling met het werken in de praktijk.

Brede context van klachten in beeld brengen

Theoretische kennis biedt veel, maar er gaat niets boven het toepassen, ontdekken en ontwikkelen in de praktijk. Zo bekijk ik de mens als één geheel en heb ik geleerd dat iedereen van nature anders beweegt en een ander type lichaamsbouw heeft – en dat je daar je behandeling op aanpast.

In de praktijk zie ik veel mensen met nek/schouderklachten, vooral vanwege het thuiswerken door corona. Daarnaast help ik cliënten bij het revalideren na een blessure of trauma aan meniscus, enkelband of kruisband. Juist het toewerken naar het oude niveau van sporten is hierbij een mooie aanjager.

Fysiek kun je nog zo sterk zijn, als je mentaal tegenslag te verwerken hebt, presteer je overall toch minder. Bij het herstel kijk ik daarom niet alleen naar het specifieke pijnpunt maar neem ik de brede context mee. Zowel fysiek als mentaal. Vertrouwen is hierbij een belangrijke basisvoorwaarde.

De sportieve grens opzoeken

Beter worden, gedisciplineerd trainen en nieuwe dingen ontdekken. Dat wat mij typeerde als profvoetballer zit in mijn werk nog steeds in mij. Bij De Graafschap, waar ik spelers motiveer om het beste uit zichzelf te halen en hun sportieve grenzen op te zoeken. Ook binnen de praktijk waar ik mij – samen met het team – graag inzet om de praktijk naar een hoger plan te tillen.

Privé besteed ik mijn tijd als centrale verdediger bij VV Duno in Doorwerth en in de sportschool. Maar mijn grootste hobby is mijn gezin: het liefst besteed ik al mijn vrije uurtjes aan mijn vrouw en twee kinderen.

Direct een afspraak maken of wilt u meer informatie? Jochem is te bereiken op 0630288621 of jochem@fysio-engelaar.nl