Als je een operatie moet ondergaan aan bijvoorbeeld je knie, heup, been of rug, dan is sporten waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt. Toch is het slim om doelgericht te trainen voor de operatie, want daarmee vergroot je de kans op een sneller herstel. Ook kun je met voeding en leefstijltips je conditie voor de operatie goed op peil brengen. Dit verkleint het risico op eventuele complicaties, zoals een infectie.

Waarom trainen voor een operatie?

Narcose en een ruggenprik hebben (grote) impact op je lichaam. Daarnaast kun je na een operatie een tijdje niet of minder bewegen, waardoor je algehele conditie en spierkracht achteruit gaat. Hoe beter je conditie is en hoe sterker je spieren zijn voordat je de operatie ingaat, hoe kleiner de gevolgen zijn. Reden genoeg om te doelgericht te trainen.

Train met een professional

Als je aan de slag wil gaan voor je operatie, doe dit dan altijd onder begeleiding van een professional, zoals een fysiotherapeut. Zo weet je zeker dat je de juiste oefeningen doet en ze op de goede manier uitvoert. Ook voorkom je daarmee dat je nieuwe klachten ontwikkelt of dat de klachten verergeren.

Wat houdt het maatwerktraject bij Fysiotherapie Engelaar in?

Besluit je om bij Fysiotherapie Engelaar te gaan trainen, dan starten we je maatwerktraject met een uitgebreide intake. De fysiotherapeut neemt samen met jou de situatie door. Ook bespreekt hij met je wat je hulpvraag is en wat je doelen zijn in het dagelijks leven en op sportief gebied. Vervolgens onderzoeken we het gebied dat geopereerd gaat worden en je algehele conditie.

Op basis van  deze informatie stellen we een persoonlijk trainingsschema voor je op. We begeleiden je tijdens de training en letten erop dat je de oefeningen op de juiste manier uitvoert. Verder breng je onder begeleiding van de fysiotherapeut je conditie en gezondheid zo goed mogelijk op peil. Denk hierbij aan adviezen over voeding, gewicht en leefstijl.

Na de operatie pak je je training weer op onder begeleiding van de fysiotherapeut. Omdat je voor de operatie al in training was, weet je fysiotherapeut exact met welke intensiteit je het geopereerde gebied weer stapsgewijs kunt belasten.

Voorbeelden van begeleiding voor een knieoperatie

Als je een knieoperatie moet ondergaan, dan maak je de spieren rondom je knie sterker met specifieke oefeningen. Hierdoor kun je je knie na de operatie eerder belasten en daarmee je herstel versnellen.

In het geval van overgewicht kun je via voedings-en leefstijladvies gewicht verliezen. Dit zorgt niet alleen vóór, maar ook na je operatie voor minder belasting van je knieën.

Start tijdig met de pre-operatieve training

Hoe eerder je begint met dit traject, hoe beter. Hoor je van je arts dat je geopereerd moet worden, onderneem dan zo snel mogelijk actie. Je hebt namelijk minimaal 6 weken nodig om je lichaam zo optimaal mogelijk voor te bereiden op de operatie.

Krijg ik pre-operatieve fysiotherapie vergoed?

De vergoeding van pre-operatieve fysiotherapie hangt af van het type klacht dat je hebt.

Bij de volgende klachten valt pre-operatieve fysiotherapie onder het basispakket:

  • Artrose in de knie en de heup (12 behandelingen per jaar)
  • Rughernia

Heb je meer behandelingen nodig dan vergoed wordt of valt jouw klacht niet onder de vergoeding? Neem dan toch contact met ons op. We kijken dan samen wat de mogelijkheden zijn om je conditie voor de operatie te verbeteren.

Meer weten over fysiotherapie voor en na je operatie?

Heb je een operatie voor de boeg? Neem dan contact met ons op voor een afspraak. Ook als je aanvullende vragen hebt, bel 0314 72 59 94 of mail: info@fysio-engelaar.nl. We helpen je graag verder!

Samenwerking met Radboud UMC: Fit4Surgery

Radboud UMC is een van de ziekenhuizen die patiënten voorbereidt op een operatie met het programma Fit4Surgery. Fit4Surgery wordt aangeboden aan patiënten die een grote operatie moeten ondergaan.

Het programma duurt minimaal 6 weken.

Fit4Surgery bestaat o.a. uit::

  • Fysieke maatwerktrainingen voedingsadviezen gericht op spieropbouw en -behoud en ter vermindering van het risico op infecties;
  • Begeleiding bij het stoppen met roken of drinken van alcohol;
  • Mentale begeleiding ter voorbereiding op de operatie

Fysiotherapie Engelaar is voor Fit4Surgery partner van het Radboud UMC.