Ervaringsverhaal van Niels Rabelink

Hardlopen en hiking staan weer op mijn programma

‘Nadat mijn kruisband volledig was afgescheurd, wilde ik mezelf geen activiteiten ontzeggen, omdat ik nog jong ben en volop plannen wil maken. Door de pre- en postoperatieve revalidatie bij Fysiotherapie Engelaar kan ik weer hardlopen, mountainbiken én staat hiking op mijn programma.

Afgescheurde kruisband en botkneuzing

Nadat ik als keeper mijn vinger brak, ben ik tijdelijk verdediger geworden. Ik ben nogal fanatiek in het verdedigen van de bal: tijdens een verdedigende beweging stapte ik van links naar rechts en verdraaide ik mijn knie. In eerste instantie gaven andere zorgprofessionals aan dat er niets beschadigd was, maar na verloop van tijd werd mij wel duidelijk dat het niet goed zat. Ik zakte telkens door mijn knie en merkte instabiliteit. Uit een MRI bleek dat er een flinke scheur in mijn kruisband zat en dat ik een botkneuzing had opgelopen, waarna de orthopeed mij een conservatieve behandeling – fysiotherapie – adviseerde.

Alle spiergroepen sterker maken voor de operatie

Via mijn moeder kwam ik bij de praktijk terecht en koos ik ervoor om  samen met sportfysiotherapeut Leonie Engelaar mijn knie en de omliggende spiergroepen op te trainen. Ik voelde echter al snel dat het een operatie zou worden. Het voelde niet goed in mijn knie en ik wilde voorkomen dat ik op latere leeftijd meer klachten zou krijgen. Zo wilde ik bijvoorbeeld nog volop kunnen hardlopen, skiën en hiken. Zo werd mijn fysiotherapietraject meteen een goede voorbereiding op de operatie.

Samen met de fysiotherapeut ging ik aan de slag, waarbij we veel spiergroepen sterker hebben gemaakt. Na de 1e – hele zware – training kon ik bijna niet meer lopen. Maar dat vind ik juist fijn, want ik hou wel van een uitdaging. Gaandeweg kreeg ik verschillende oefeningen om daarmee mijn beenspieren, buikspieren, core en armen sterker te maken. Daarnaast werkten we aan mijn balans en de stabiliteit van de knie.

Wat ik heel fijn vond, is dat de oefeningen afwisselend waren en dat we de oefentherapie in de sportschool konden uitvoeren. Dit maakt de mogelijkheden heel divers. Verder kon ik altijd vragen stellen aan mijn fysiotherapeut of even appen om te vragen hoe ik een oefening ook weer moest uitvoeren.

Stapsgewijs kracht en stabiliteit opbouwen na de operatie

Na een aantal maanden conservatief behandelen, ben ik geopereerd. Tijdens de operatie bleek dat mijn kruisband volledig was afgescheurd: de orthopeed heeft deze eruit gehaald en vervangen door een hamstringpees.

Na de operatie is de fysiotherapie stap voor stap uitgebouwd. De eerste twee weken waren gericht op mobilisatie en wondherstel. Daarna kon ik rustig opbouwen op de hometrainer en startte ik met oefeningen, zoals mini-squats en de legpress. Hierdoor werd mijn rechterbeen beetje bij beetje even sterk als mijn linkerbeen. Na drie maanden stond ik alweer op de loopband en gaf Leonie mij concrete adviezen om het hardlopen buiten op te kunnen bouwen.

Ik heb niet meer de ambitie om terug te keren naar het voetbal, maar ik wil nog wel de mogelijkheid hebben om op straat een potje te kunnen spelen. Met de veldrevalidatie onder begeleiding van de fysiotherapeut kreeg ik gerichte oefeningen in het wenden en keren en merkte ik dat mijn knie het echt goed deed en volhield. Zo kreeg ik steeds meer vertrouwen in het belasten van mijn knie.

Voorlopen op het revalidatieschema

Doordat ik voor de operatie al volop getraind was, liep ik met alles voor op het gebruikelijke revalidatieschema. Dit betekent ook dat ik weer heel veel kan, zoals skiën en mountainbiken. En voor het komende jaar staat hiken door de bergen in America op mijn verlanglijstje. In alle opzichten is het fysiotherapietraject heel goed geweest.’