Ervaringsverhaal van Giovanni Büttner

De mentaliteit van een profvoetballer

‘Ik ben altijd al een voetballer geweest en nu is het mijn werk geworden. Toen ik ongeveer 4 jaar was, begon ik met voetballen. En deze affiniteit met de sport zit echt in de familie: mijn vader en broer speelden vaak voetbal en nu speel ik samen met mijn neef in het 1e elftal bij De Graafschap. Zelfs mijn neefjes van 2 jaar zijn voetbalminded, je ziet het meteen aan hoe ze met een bal omgaan.

Dat ik van voetbal mijn werk kon maken, is mijn jongensdroom. Maar om het ver te schoppen moet je wel een echte voetbalmentaliteit hebben. Dat wil zeggen dat je de bewuste keuzes maakt en jezelf goed moet verzorgen. Dus op jonge leeftijd maakte ik al gezonde keuzes: ik ging alcohol uit de weg, ging minder vaak stappen dan mijn leeftijdsgenoten en lette op mijn voeding om daarmee zoveel mogelijk kracht op te bouwen. En wat natuurlijk ook niet mag ontbreken: de wil om te winnen.

Ernstige knieblessure door een keiharde tackle

Een paar jaar geleden stond ik tijdens een duel met mijn rug tegen een tegenspeler. Nadat hij me een keiharde tackle gaf, raakte ik ernstig geblesseerd. Uit een MRI bleek mijn achterste kruisband deels te zijn ingescheurd. Een nare blessure, waarbij een lange revalidatietijd van 9 tot 12 maanden geldt. Bij deze blessure wordt een fysiotherapeut geadviseerd die specifieke kennis heeft van zware knieblessures. Via-via kwam ik bij sportfysiotherapeut Leonie Engelaar terecht, ik hoorde namelijk dat zij veel voetballers behandelt en dat gaf mij een goed gevoel.

Sport gerelateerde oefeningen met professionele begeleiding

Na de analyse door Leonie zijn we begonnen met een combinatie van behandelen aan de bank en rustig opbouwen. Ze testte regelmatig aan de bank hoe het stond met de pijn en mobiliteit van mijn knie. Ook vroeg ze hoe mijn knie die dag en de dagen ervoor aanvoelde. Zo stemden we telkens de situatie af en bepaalden of we gingen trainen en in welke mate en/of maakte zij mijn spieren los door mobilisaties en massage.

Doordat de fysiotherapiepraktijk gevestigd is in een locatie van Basic Fit konden we vanuit de behandelkamer meteen doorgaan met de oefeningen. Ideaal, want alle apparatuur en oefenmaterialen zijn daar aanwezig. Na rustige opbouwoefeningen startten we vervolgens met het grote werk: kracht opbouwen door massa te kweken om de knie heen.

Vertrouwen in return to play

Ik vond het erg prettig dat Leonie erbij bleef als ik de kracht- en stabilteitsoefeningen uitvoerde. Zo gaf ze aan wat ik beter anders kon doen tijdens de oefening, bijvoorbeeld dat ik langzamer door mijn knieën moest zakken of juist explosiever omhoog moest komen. Mijn return to play verliep soepel en vol vertrouwen. Dit kwam onder meer door de goede begeleiding en de afstemming door de fysiotherapeut met mijn teambegeleider. Nog steeds voer ik de oefeningen uit die Leonie mij gaf om de kracht en massa rondom mijn knie op peil te houden.

Maximale flexibiliteit

Tijdens het revalidatietraject heb ik veel baat gehad bij de manier van coaching en de flexibiliteit binnen de praktijk. Ik hoefde ergens maar om te vragen en het werd geregeld. Ondanks de volle agenda’s probeerden Leonie en haar collega fysiotherapeuten goed in te springen, bijvoorbeeld voor een extra sportmassage of het maken van een echo. Ook vond ik het heel fijn om tijdens de oefentraining een praatje te maken over het dagelijks leven; een mooie afleiding tijdens zo’n langdurig traject.

Voor 1000% zeker terug naar de praktijk

Het is natuurlijk niet te hopen dat ik ooit nog een zware blessure oploop. Gebeurt dat toch, dan kom ik met 1000% zekerheid terug bij Fysiotherapie Engelaar. Wat mij betreft is Leonie de beste sportfysiotherapeut van Doetinchem en omstreken. Ook hoor ik veel positieve reacties vanuit mijn netwerk over het team. Ze heeft het met de sportgerelateerde kennis, haar team fysiotherapeuten en meerdere vestigingen goed voor elkaar. Nu ik ben hersteld, ga ik weer 100% voluit in het 1e elftal van De Graafschap en hoop ik nog vele jaren met veel plezier te voetballen.’