Maak je fiets perfect passend bij je lichaam en sportieve doelstellingen

Is jouw fiets afgesteld op jouw lichaam of pas je jouw lichaam aan je fiets aan? Om relaxt en pijnvrij te kunnen toeren of jezelf uit te dagen op je racefiets, gravelbike of mountainbike is het belangrijk dat je zo optimaal mogelijk zit. Geen gedoe met zadelpijn, een dof gevoel in je handen of last van je nek, rug, schouders of knieën. Niet tijdens het fietsen, maar ook niet na afloop van een intensieve toertocht.

Als je niet optimaal op je fiets zit, dan is de kans groot dat je pijnklachten ontwikkelt. Maar wat is ervoor nodig om de meest optimale stand van stuur, zadel, frame en pedalen te krijgen? In dit blog lees je wat bikefitting is en wat de voordelen zijn van deze dynamische fietspositiemeting door een fysiotherapeut-bikefitter.

Een derde van alle fietsblessures ontstaat door een verkeerde houding en overbelasting

Misschien herken je het wel: je hebt lange tijd op je fiets gezeten en krijgt daarna last van je nek of knieën. Of tijdens het rijden krijg je steeds vaker last van je rug of tintelende handen of voeten. Een derde van alle klachten ontstaat door een verkeerde houding op de fiets. Twee derde van de klachten zijn acuut en ontstaan door valpartijen, zoals een sleutelbeenbreuk, botbreuken en schaafwonden.

Veel voorkomende fietsblessures die we binnen de fysiotherapiepraktijk zien, zijn:

 • Pijn aan nek, schouder, rug, hamstrings, knie, voet
 • Zitvlakblessures/pijnklachten
 • Tintelingen en/of dof gevoel in de voeten of handen

Hoe haal ik 100% performance uit mijn racefiets, gravelbike of mountainbike?

Wil je lang comfortabel toeren of juist een dikke performance neerzetten op je bike, dan is het noodzakelijk dat de basis klopt: een goede fiets, een lekker zadel en goede schoenen. Alleen, als je vervolgens niet weet hoe je de fiets precies op je lichaam moet afstellen, dan haal je niet de volle 100% uit je fiets en je performance. Ook kun je hiermee onbewust blessures oplopen. En wat die meest optimale houding is, dat verschilt van persoon tot persoon.

Wat is de perfecte houding op mijn racefiets of gravelbike?

Voor de meest optimale houding op je fiets is het belangrijk dat je lichaam in de goede positie zit, op diverse plaatsen. Denk hierbij aan de hoeken van je enkel, knie, heup, elleboog en pols.

Door statische en dynamische metingen uit te voeren, krijgt de fysiotherapeut-bikefitter eerst en indruk van de startsituatie en na aanpassing van bijvoorbeeld stuur- of zadelhoogte van de nieuwe situatie. Dit wordt vergeleken met de hoeken die uit de literatuur bekend zijn, maar natuurlijk observeert de fysiotherapeut-bikefitter ook wat voor jou als fietser de beste prestaties biedt.

Wat is het doel van een bikefitting?

Een bikefitting is een fietspositiemeting waarmee je exact weet of de verhoudingen tussen lichaam en fiets kloppen en bij je doelstellingen passen. Dus: de stand van je stuur, shifters/remhendels, type en positie zadel, lengte en hoogte van je frame. Ook biedt het informatie over de benodigde zolen en schoenplaatjes.

Tijdens een bikefitting wordt je eigen fiets in een standaard geplaatst, waarbij het achterwiel wordt verwijderd. Ook is het mogelijk om met een pasfiets de fietspositiemeting uit te voeren. Met een pasfiets kun je ook de benodigde framemaat bepalen voor aankoop van een nieuwe fiets.

Uit welke onderdelen bestaat een bikefitting/fietspositiemeting?

Elke fietspositiemeting start met een intake. Hiermee achterhaalt de fysiotherapeut-bikefitter informatie over:

 • Je doelstellingen: bijvoorbeeld je positie verbeteren en/of performance optimaliseren
 • Eventuele klachten: wanneer zijn ze ontstaan, hoe lang zijn ze aanwezig en evt. gevolgde therapie
 • Je huidige fiets (merk, afmetingen, fietservaring) en wensen

Voor de dynamische fietspositiemeting krijg je een ‘harnas’ met markers aan. In een rustig tempo ga je fietsen en krijgt de fysiotherapeut-bikefitter inzicht in de hoeken van je enkel, knie, heup, schouder, pols en elleboog.

Naast de dynamische metingen vindt er ook een zitbot/zadelbreedtemeting en een digitale voetanalyse plaats. Hiermee wordt duidelijk of er aanpassingen nodig zijn om zadelpijn en voetklachten te voorkomen.

Hoe ontstaat de meest optimale fietshouding?

Tijdens de fietspositiemeting doet de fysiotherapeut-bikefitter diverse aanpassingen, die leiden tot betere hoeken (enkel, knie, heup, schouder, pols, elleboog) en een rustige zit op de fiets (niet naar voren of zijwaarts glijdend). Om dit te bereiken zijn er onder meer aanpassingen mogelijk in het zadel, voetzolen, stuur en remgrepen.

Door telkens opnieuw te de hoeken te optimaliseren en te testen, ontstaat uiteindelijk jouw meest optimale fietshouding. Zo wil de een graag zo diep mogelijk zitten om te kunnen presteren en heeft de ander liever een wat comfortabelere zit. Voor de aanschaf van een nieuwe fiets kunnen we je ook adviseren over de zadel- en framehoogte.

Welke aanpassingen gedaan moeten worden, hangt af van je doelstellingen en eventuele blessures. Door de samenwerking van de fysiotherapeut-bikefitter en met de monteur is er veel kennis in huis om dit goed in te regelen.

Elke aanpassing wordt stap voor stap doorgevoerd om te beoordelen welke verbetering het oplevert. Net zolang totdat jij tevreden op de fiets zit!

Wat bereik ik met een bikefitting?

Na de meting ontvang je een duidelijk rapport met jouw optimale fietspositie.

Met dit rapport:

 • Verbeter je jouw positie op je huidige fiets, waarmee je alles uit je fiets haalt en blessures kunt voorkomen;
 • Weet je precies wat er nodig is bij aankoop van een nieuwe fiets (basis, frame, hoogtes, zadel, shifters, hendels, zooltjes e.d.).

Ga je op vakantie? Dan kan de verhuurder op basis van het rapport de perfecte fiets voor je selecteren én voor je afstellen.

Voordeel samenwerking Pedaleur Bikes en Fysiotherapie & Leefstijl Engelaar

In samenwerking met Pedaleur Bikes voert Fysiotherapie & Leefstijl Engelaar bikefittings uit.

Voor de fietspositiemeting maakt de fysiotherapeut-bikefitter gebruik van hoogwaardige Retül-meetapparatuur van Specialized. Retül Fit is een data-gedreven, 3D-technologie, die metingen van het lichaam en bewegingen uitvoert tot op de millimeter nauwkeurigheid.

Door de samenwerking heb je diverse aantrekkelijke voordelen:

 • Specifieke medische kennis en ervaring op het gebied van het menselijk lichaam en het behandelen en voorkomen van blessures en pijnklachten;
 • De fysiotherapeut-bikefitter heeft zelf ook passie voor fietsen: door kennis van het fietsen en het menselijk lichaam weet hij welke aanpassingen gedaan moeten worden;
 • De monteurs van Pedaleur Bikes hebben gedegen technische en productkennis van diverse topmerken;
 • Geavanceerde meetapparatuur van Specialized/Retül met zeer betrouwbare metingen. Via het scherm ziet de fysiotherapeut-bikefitter direct alle gewrichtshoeken en kan hij in beeld brengen wat elke wijziging oplevert;
 • Aanwezigheid van materialen om de fiets optimaal af te stellen, zoals stuurpennen, zadels, zadelpennen en zooltjes;
 • Mooie entourage/professionele meetomgeving met high-end apparatuur van Specialized in een sportieve setting.

Meer informatie of een afspraak maken voor bikefitting?

Neem contact op via: 0314 72 59 94 of info@leefstijl-engelaar.nl