Ervaringsverhaal van Manou Woerts

De weg terug naar het sporten na een langdurige scheenbeenblessure

Manou Woerts‘Als actief voetballer had ik jarenlang klachten aan mijn onderbenen, zoals extreem gespannen kuiten en veel kramp. In het begin voelde ik dit alleen ’s avonds, maar op een gegeven moment zelfs tijdens het voetballen. Omdat dit typisch voetbal gerelateerde klachten zijn, was het vermoeden dat ik last had van shint splints.’

Via DZC kwam ik bij sportfysiotherapeut Leonie Engelaar terecht, die na de intake en het onderzoek in de eerste fase begon met het masseren van mijn kuiten. Die waren zo gespannen dat zij ze amper kon aanraken. Na een poosje heeft ze de behandeling voortgezet met dry needling om de spanning verder te verminderen.

Fysiotherapeut die actief blijft onderzoeken

Ondanks een duidelijke verlichting van mijn klachten kwamen we op een gegeven moment niet verder en stuurde Leonie mij door naar haar collega – sportfysiotherapeut en manueel therapeut – Gijs Heusinkveld voor manuele therapie. Verder heeft Leonie mijn looptechniek eens goed onder de loep genomen.

Tijdens het behandeltraject bleven Leonie en Gijs telkens onderzoekend en oplossingsgericht. Zo werd Leonie tijdens een symposium getriggerd door een presentatie van een sportarts over het chronisch compartimentsyndroom. Ik was blij dat ze met dit signaal kwam, want via een drukmeting in het ziekenhuis bleek dat dit het probleem was. Bij een compartimentsyndroom zwellen de spieren door inspanning en komen deze te strak in het omhullende vlies te zitten. Een duidelijke verklaring voor mijn hevige pijn.

Eindelijk weer sporten om het koppie leeg te maken

Na een operatie werk ik nu aan mijn revalidatie. Onder begeleiding van Leonie bouw ik in de oefenzaal mijn kracht en stabiliteit weer op. Deze afspraken plan ik aan het eind van de werkdag, zodat het goed in mijn agenda past. Heel prettig!

Verder hebben we het hardlopen weer stapsgewijs opgebouwd. Daar ben ik blij mee, want sporten is heel belangrijk voor mij om mijn koppie leeg te maken en lekker in mijn vel te zitten.

Persoonlijke aandacht en korte lijntjes in de praktijk

In de jaren dat ik nu bij Fysiotherapie Engelaar kom, merk ik dat de lijntjes onderling heel kort zijn. Ook het persoonlijke contact is fijn: als ik bij de ene therapeut in behandeling ben, dan komt de andere ook even vragen hoe het met me gaat. Zo zit ik zelf ook in elkaar, ik vind het heel belangrijk dat je die persoonlijke aandacht uitstraalt. Verder is het gebruik van de afsprakenapp erg handig, zodat ik voor elke afspraak nog even een reminder krijg. Het was een lange weg, gelukkig had ik altijd het gevoel dat de fysiotherapeuten er alles uithalen wat erin zit. Uiteindelijk hoop ik na deze periode met intensieve fysiotherapie en begeleiding weer 100% klachtenvrij te sporten.’